Marmorino is een gladde, structurele, matte of zijdeglans decoratieve afwerking voor zowel binnen als buiten. Deze pleister bestaat uit pure wit belegen moeraskalk, marmerkorrels en plantaardige olie. Het is een ademende pleister en hecht zich goed aan de ondergrond. Schimmels kunnen zich moeilijk ontwikkelen omdat er waterdamptransport kan plaatsvinden en dat zonder de pleister te beschadigen. Marmorino heeft vele decoratieve mogelijkheden. Het kan worden afgewerkt met een structuur of glad, in mat of zijdeglans en de meest bijzondere kleurnuances. Net als Stucco Venetië is er de mogelijkheid om het met een natuurlijke was te behandelen.

Mamorino kan worden toegepast op verschillende ondergronden. Denk hierbij aan een voegloze badkamer, wanden, plafonds en kleinere oppervlakten als schouwen, pilaren of accenten in keukens. Geschikte ondergronden zijn:

– Gipspleister
– Sierpleister
– Kalkcementpleister
– Gips- en vezelplatten
– MDF
– Tegels

Marmorino staat bekend als een Venetiaanse pleister en dateert uit de oude Romeinse tijd. Ondanks dat de pleister al veel eerder bestond, zijn er veel bewijzen te vinden in de villa’s in Pompeii en in verschillende Romeinse gebouwen. De eerste schriftelijke notatie staat in een bouwcontract uit 1473 met de nonnen van Santa Chiara te Murano. Marmarino was erg populair, maar na 1800 verloren de mensen interesse. Het werd enkel nog gezien als een goedkope manier voor het gebruik van marmer. Pas aan het eind van de jaren 70 kwam de pleister terug doordat de beroemde architect Carlo Scarpa het gebruikte in zijn gebouwen.