Tadelakt is een kalkpleister uit Marokko en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het kleureffect van het product hangt af van de plaatsing. Op sommige plaatsen kan dit resulteren in een donkerder effect dan op andere. Het licht golvende en natuurlijk glimmend oppervlak geeft met elke lichtinval een ander zicht. 

Tadelakt kan worden toegepast op meerdere ondergronden. Bijvoorbeeld een voegloze badkamer, wanden, plafonds en kleinere oppervlakten in keukens, op schouwen of op pilaren. De meest geschikte ondergronden zijn:

– Kalkzandsteen
– Metselwerk
– Klei

Deze kalkpleister is arbeidsintensief in het aanbrengen en vereist specialistische kennis. Tadelakt is een mengsel van kalk en marmerpoeder. Het wordt eerst aangebracht als stucwerk om vervolgens glad gepolijst te worden met een halfedelsteen. Hierna wordt de oppervlakte bestreken met olijfzeep. Hierdoor krijgt het een diep gewolkt effect en is de pleister waterdicht.

De Tadelakt die Twan gebruikt, komt via Stukadoorsbedrijf Mertens rechtstreeks uit Marrakech.

Volgens mondelinge bronnen is Tadelakt een aantal duizenden jaren geleden ontdekt door Berbers. De techniek werd toegepast om waterleidingen waterdicht af te werken en Marokkaanse badhuizen te verzegelen. Later kwam de pleister ook terug in paleizen. De term Tadelakt komt van het Arabische “dellek” wat masseren of inwrijven betekend. De originele Tadelakt kan enkel nog gevonden worden in de regio rond Marrakech.